Gepost op:

Zzp'ers weinig enthousiast over aov-plicht: 'Niks met pensioen te maken'

In het principeakkoord over de pensioenhervormingen staat een opvallend onderdeel: zelfstandigen moeten zich verplicht gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Zzp'ers en kenners reageren er met gemengde gevoelens op.

Het akkoord, dat vandaag door minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken samen met de sociale partners werd gepresenteerd, wacht nog op de instemming van de achterban van vakcentrale FNV. Leden gaan via een referendum over het plan stemmen.

Komt die instemming er, dan gaat een grote wens van de vakbonden en linkse oppositiepartijen PvdA en GroenLinks in vervulling. Volgens hen voeren zzp'ers een oneerlijke concurrentiestrijd met werknemers.

Ook vormt volgens hen de grote groep onverzekerden in Nederland een risico als geheel. Nederland telt op dit moment ruim 1 miljoen zzp'ers, maar slechts 20 procent van hen heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) afgesloten, blijkt uit cijfers van TNO.

Pertinent tegen

Verplicht verzekeren dus. Maar is dat ook de wens van zzp'ers zelf? Zzp-vereniging ZZP Nederland zegt in elk geval 'pertinent' tegen een verplichte verzekering te zijn.

"Onderzoek onder onze achterban wijst uit dat 83 procent tegen een aov-plicht is", zegt de club in een reactie. De cijfermatige onderbouwing voor een plicht zou ontbreken.

Liever kiest ZZP Nederland voor een basisvoorziening voor alle werkende'. "Doordat alle werkenden hier aan mee betalen kan de premie blijvend laag en betaalbaar blijven", zegt de organisatie.

Aov is nodig

De hoge premie van een aov is een veelgehoord struikelpunt onder zzp'ers. Het gaat namelijk al snel over enkele honderden euro's premie per maand. En dat is voor velen niet te betalen.

De Rotterdamse Jennifer Elmzoon (36) van BudgetcoachToday vindt het desondanks heel erg nodig om zo'n aov-verzekering verplicht te stellen. Ze is zelf sinds kort zzp'er en geeft jongeren advies over hun financiën.

Zeker een verzekering

"Eind deze maand ga ik officieel uit loondienst, en dan neem ik zeker een verzekering. Ik begrijp niet hoe je als zzp'er heel veel kunt verdienen en jezelf dan niet verzekert."

Als je ziek wordt heb je een groot probleem, vindt ze. "De vaste lasten lopen gewoon door en door mijn werk zie ik veel mensen in de bijstand of bij schuldhulpverlening terecht komen. Dat wil je echt niet."

Dubbel gevoel

Financieel adviseur Martijn Phylipsen van Phylipsen Adviseurs heeft een dubbel gevoel bij de verplichte aov. "Ik werk veel met zelfstandigen en als er problemen ontstaan door bijvoorbeeld ziekte, dan zie ik veel mensen in een gat vallen. Wat dat betreft is verzekeren goed."

Maar de praktijk is weerbarstiger. "Want ben je nu verzekerd, dan is het geen gegeven dat je ook een uitkering krijgt", legt hij uit. "Verzekeraars spitten je verleden door en maken allerlei uitzonderingen die daar effect op hebben. Ik vind dat als een verzekering verplicht wordt, iedereen zich ook fatsoenlijk moet kunnen verzekeren."

Tarieven omhoog

Pensioenkenner Roel Mehlkopf, onderzoeker aan Tilburg University en adviseur bij Cardano Risk Management noemt de plannen 'goed en belangrijk'. Zzp'ers zouden hun diensten nu namelijk onder de marktprijs aanbieden.

Doordat ze niet betalen voor verzekeringen en pensioenen zijn ze goedkoper dan werknemers, zegt Mehlkopf. Wat betreft de aov verandert dat nu: zzp'ers zullen hun tarieven moeten opschroeven om de kosten te kunnen dekken.

Tang op een varken

Sjaak Zonneveld, medeoprichter van zzp-pensioenbedrijf BrightPensioen, vindt de dreigende verplichting juist weer helemaal niets. "Een aov heeft helemaal niets met pensioenen te maken. Deze eis koppelen aan een pensioenakkoord slaat als een tang op een varken. Dit is puur iets dat de vakbonden willen."

Er zitten volgens Zonneveld nog heel veel haken en ogen aan het plan. " Als je voldoende geld hebt, dan hoeft je niet mee te doen. Wanneer is dat dan? Veel van onze leden delen dit risico al onderling via SharePeople of een Broodfonds. Mag dat ook? En dan hebben we het nog niet eens over de acceptatie van zzp'ers door verzekeraars: krijgt iedereen dan een verzekering? Jong, oud, ziek?

ZZP, AOV, Pensioen, AOV-plicht