Veilig en gezond

Werken als ZZP’er

Veilig en gezond werken als ZZP’er

Werk productiever. Vermijd risico’s

Tijdelijk of langdurig thuiszitten door ziekte of ongeval is niet iets waar je blij van wordt. Ook al ben je verzekerd van inkomen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers. Stilstand betekent achteruitgang. En dat geldt zeker voor ondernemers.

De wereld draait gewoon door als jij (tijdelijk) arbeidsongeschikt bent. En ook de concurrentie zit niet stil. Jouw klanten zullen naar alternatieven moeten zoeken als jij ze niet kunt helpen door afwezigheid. Kortom, het is dus belangrijk dat jij jouw onderneming draaiend houdt. En dat kan alleen als jij gezond en vitaal bent. Met onze preventietips kun jij gezond en veilig blijven werken.

Sluit nu jouw AOV voor ZZP af

Ben jij van nature al een gezond en risicomijdend type? Mooi! Want dan past onze arbeidsongeschiktheidsverzekering helemaal bij jou. Door jouw gezonde levensstijl is een gezondheidsverklaring vast geen probleem en sluit je de AOV voor ZZP’ers simpel en voordelig af.

BEREKEN JE PREMIE Sprunq is een onderdeel van ASR Verzekeringen.

Zoveel mogelijk risico’s vermijden

Het leven is leuk en biedt volop uitdagingen. De verleiding is dan groot om leuke en spannende dingen te ondernemen zonder dat je aan de gevaren denkt. Als ZZP’er loop je dan extra risico, want bij ziekte of een ongeval wordt er geen salaris doorbetaald. Wees daarom bewust van de risico's en probeer deze zoveel mogelijk uit te sluiten.

We hebben voor jou een lijst gemaakt van ‘risicogebieden’ en hoe je daar zo slim mogelijk mee om kunt gaan.

sprunq arbeidsongeschiktheidsverzekering

Lijst van "risicogebieden"

Grote kans dat jij veel achter je laptop zit. Thuis of op een flexwerkplek. Het is jouw domein waar je het grootste deel van de dag doorbrengt. Om gezond te kunnen werken zijn er een aantal ‘regels’ waar je je aan kunt houden.

Ergonomische werkplek

In de eerste plaats de werkplek zelf. Zorg dat je zithouding ergonomisch is. Wanneer je langdurig in een verkeerde houding werkt, resulteert dit in bijvoorbeeld pols- of nekklachten. Maar ook te lang achter een scherm zitten levert gezondheidsklachten op als bijvoorbeeld hoofdpijn. Het platform ‘Gezonde werkvloer’ heeft een checklist opgesteld zodat je zelf kunt controleren of jouw werkplek gezond is.

Zorg voor voldoende licht

Ten tweede, zorg je ervoor dat er voldoende lichtinval is. Want licht zorgt ervoor dat je je positiever en fitter voelt omdat door licht vitamines worden aangemaakt. Werk je in een donkere ruimte, dan heeft dit invloed op je bioritme en kan leiden tot slecht slapen. Vergeet ook niet om na elke twee uur even van je beeldscherm weg te stappen. Doe een kwartier iets anders of loop een rondje buiten. Op het Arboportaal van de overheid vind je meer informatie.

Ook al komt het vaker voor bij werknemers dan bij ZZP’ers, door teveel aan werkstress loop je de kans op een burn out. Je lichaam en geest raken uitgeput waardoor je jouw werk niet meer kunt uitvoeren. De kans is dan groot dat je maanden uit de roulatie bent. Het zijn vaak juist de harde werkers en doorzetters die tegen een burn-out aanlopen omdat ze de eerste signalen niet herkennen of wegwuiven.

Eerste signalen van een burn-out

Vaak zijn de eerste tekenen van een burn-out; slecht slapen en liggen piekeren, futloos waardoor je te weinig werk uit handen krijgt. Maar ook vergeetachtigheid en onzekerheid beginnen een rol te spelen. Het is belangrijk om deze signalen vroegtijdig te herkennen en jezelf een halt toe te roepen.

Voorkomen van een burn-out

Belangrijk is dat je weet waar je grenzen liggen en hoeveel werk je aan kunt zonder dat je het gevoel van stress ervaart. Werk moet zoveel mogelijk leuk blijven. Heb je het gevoel dat je tijd te kort komt? Durf dan ook eens ‘Nee’ te zeggen. Maak een week- of maandplanning waarbij je ook tijd inruimt voor ontspanning. Probeer onderscheid te maken tussen hoofd- en bijzaken. Wat is nu echt belangrijk? Waar ga jij je tijd in stoppen? Wil je meer weten over een burn-out of heb je hulp nodig? Kijk dan op Thuisarts voor meer informatie.

Een gezond en productief lijf begint bij een gezonde levensstijl. Door gezond te eten, te drinken en te bewegen voel je je energieker en ben je positiever ingesteld. Vermijd dus zoveel mogelijk ongezonde snacks en tussendoortjes, maar eet gevarieerd op vaste tijden en drink minimaal 1,5 liter water per dag.

Overgewicht zorgt voor gezondheidsrisico’s

Verkeerde eetgewoonten kunnen uiteindelijk voor overgewicht zorgen waardoor gezondheidsrisico's toenemen. Wil je weten wat en hoeveel je gezond kunt eten? Op voedingscentrum kun je de Schijf van Vijf invullen op basis van jouw geslacht en leeftijd.

Sporten is belangrijk om gezond te blijven. Het is niet alleen goed voor je lichaam, maar werkt ook ontspannend voor je geest. Probeer daarom minimaal 2x te sporten per week en vergeet ook niet om dagelijks een half uur te bewegen. Je zal merken dat je meer energie hebt om geconcentreerd te kunnen werken.

Kies een veilige sport

Maar… sport brengt ook risico’s met zich mee. Intensief sporten of ‘gevaarlijke’ sporten beoefenen kunnen leiden tot blessures die ervoor zorgen dat jij je werk tijdelijk niet kunt doen.

Wil je voorkomen dat je tijdelijk uit de ‘running’ ligt en je jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering moet aanspreken? Kies dan voor een sport waarbij de kans op blessures het kleinst is. Op veiligheid.nl staan de meest beoefende sporten in Nederland, plus de kans op blessures. Ook vertellen ze wat je per sport aan preventie kunt doen.

Als ZZP’er wil je liever niet een week met koorts op bed liggen. Gelukkig kun je jezelf zoveel mogelijk hiertegen wapenen door in goede conditie te blijven. Wanneer je gezond eet, voldoende beweegt en slaapt, blijft je weerstand op peil.

Griep en verkoudheid voorkomen

Zorg er ook voor dat je werkomgeving voldoende geventileerd is en dat vocht niet de overhand krijgt. Een vochtige ruimte veroorzaakt schimmels wat verkoudheid of andere gezondheidsklachten in de hand werkt. Op de website van het RIVM lees je wat je kunt doen om griep te voorkomen en wat je kunt doen als je verkouden of grieperig bent.

De meeste ongevallen gebeuren thuis. Maar de kans om slachtoffer te worden van een verkeersongeval neemt de laatste tijd steeds meer toe. Dit wordt onder meer toegedicht aan het steeds drukker worden op (snel)wegen, haastig rijgedrag en onoplettendheid die vaak wordt veroorzaakt door appen tijdens het rijden.

Tips veilig rijden

Zelf kun je de kans op ongevallen in het verkeer heel eenvoudig te verkleinen. Houd voldoende afstand, ga ruim op tijd naar je afspraak waardoor je rustiger rijdt en gebruik je smartphone tijdens het rijden niet. Simpele regels die voorkomen dat jij met verwondingen thuis op bed ligt. Of erger nog, in het ziekenhuis. Op ANWB hebben ze tips voor veilig rijden op een rijtje gezet.

Ga veilig op vakantie

Ga je op vakantie als ZZP’er? Maak dan een veilig keus over het soort vakantie en bestemming. Je kunt natuurlijk gaan cliff jumpen of afgelegen plekken bezoeken in Nigeria, maar weet dat je een verhoogd risico loopt op een ongeluk. Raadpleeg daarom altijd de website NederlandWereldWijd om een veilige bestemming te vinden. Zo kun je toch verre oorden bezoeken, maar verklein je de kans dat jou iets ergs overkomt.